16
May

Završeni radovi na izgradnji obilaznice – otvaranje i puštanje u saobraćaj nakon tehničkog prijema

                Višegodišnja težnja, želja i potreba građana Brčko distrikta BiH da se postojeći teretni saobraćaj izmjesti sa gradskih ulica konačno je ostvarena. Od ideje iz 2004. godine do realizacije u 2019. godini moralo se ispuniti niz preduslova, uključujući i kreditna sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da bi se jedan takav projekat implementirao.

                Ovoj generaciji se posrećilo da budu savremenici i svjedoci izgradnje velikog, modernog i prijeko potrebnog objekta, obilaznice oko Brčkog čija dužina iznosi 18,86 km. Ali to nije samo put. Na samoj trasi je izgrađeno 19 objekata od čega je 11 mostova dužine 35 – 320 m, pet natputnjaka i tri potputnjaka. Izvršena je regulacija 18 vodotokova sa obaloutvrdom koji u mnogome popravljaju hidrološke probleme koji su bili prisutni na terenu. Ukupna dužina tretiranih vodotokova je blizu 4 km. Takođe, unutarnja odvodnja ili cijev sa prorezom je izgrađena na licu mesta u ukupnoj dužini od oko 23 km. Izgrađeno je 6 raskrsnica od čega su 4 kružne i 2 raskrsnice u nivou.

                Posebno je važno istaći da je pored trase sa lijeve i desne strane urađeno niz pristupnih puteva ili paralelnih služnih puteva u ukupnoj dužini od oko 24 km. Tehnika, tehnologija i kvalitet izvedenih radova su na vrlo visokom nivou.

                Nakon što su radovi uspješno okončani, slijedi tehnički pregled, pribavljanje upotrebne dozvole i puštanje u saobraćaj. Taj posao je u nadležnosti Vlade Brčko distrikta BiH i vjerovatno će biti i uspješno okončan. Nakon puštanja obilaznice u funkciju očekuje se značajno saobraćajno rasterećenje, te normalniji i podnošljiviji uslovi života i rada u samom gradu, prije svega u pogledu gužvi i onečišćenja vazduha uslijed ogromne količine izduvnih gasova koje proizvode teretna vozila.

Comments are closed.